top of page

Programok, látnivalók a régióban

Pécs és környéke számos lenyűgöző természeti és történelmi látnivalót tartogat az ide látogató turistáknak.
Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a látványosságokat, természeti kincseket amelyeket érdemes mindenképp megnézni! Az aktuális programokat is megtalálják látogatóink a lenti listában!

Képek forrása: pecs.hu, pixabay.com

Orfű szállás panzió

Széchenyi tér és a történelmi belváros

 

Pécs történelmi belvárosa gazdag történelmi örökséggel rendelkezik, amely a római kortól egészen napjainkig ívelő időszakot öleli fel. A városközpontban található a Széchenyi tér, amely a város egyik főtere és számos történelmi épületnek ad otthont, például a Dómnak, a Városházának, a Dzsáminak, valamint az egykori Püspöki Palotának.

A Széchenyi tér mellett található a Király utca, amely az egyik legismertebb sétálóutcája a városnak, és ahol számos üzlet, kávézó és étterem található, illetve a Széchenyi térről indul a Szent István tér felé vezető sétáló utca, a Ferencesek utcája. A Király utca végén áll a Búza tér, amely a múlt századok fontosabb piactere volt. A történelmi belvárosban sétálva nem csak az épületek, hanem a kis terek és utcák is elvarázsolják az embert. A városképet jellegzetessé teszik a kis boltíves kapuk, a színes homlokzatok és a mediterrán hangulatot árasztó kávézók teraszai. A Pécs történelmi belvárosa mindenképpen élménydús séta lehet a városba látogatóknak.

Orfű

 

Az orfűi völgy mélyén folydogál egy kis patak, melynek karsztvize táplálja a Mecseki hegység völgyében található tavakat. Az Orfűi-tó és a Pécsi-tó fürdőzésre és horgászásra is lehetőséget ad, emellett további természeti kincseket is rejt a látogatók számára. Orfű minden évszakban ideális kikapcsolódási lehetőséget nyújt az ide érkezőknek. Strandok, kerékpárutak, horgászati lehetőség, teniszpályák, minigolf, lovaglás, barlangászás, kenyérsütés, csak pár az elérhető lehetőségek közül, ami vár Orfűn, ezen a gyönyörű mecseki településen.

Orfű szállás panzió
Orfű szállás panzió

Zsolnay-negyed

 

A Zsolnay negyed öt hektáros területe Pécs központi részétől keletre található a Budai illetve a Balokány városrészekben. A pécsi Zsolnay Negyed a város egyik kulturális központja, hanem Magyarország egyik kulturális ékköve is egyben, amely az iparművészeti kultúra és a Zsolnay-porcelán gyártásának hagyományait ötvözi a modern kulturális és művészeti eseményekkel. Az egykori Zsolnay-gyár területén található komplexum ma számos múzeumot, galériát, műhelyt, színházat, éttermet és kávézót foglal magában.

A Zsolnay Negyedben található épületek mindegyike egyedi, csodálatos építészeti alkotás, amelyek ötvözik a múlt és a jelen stílusát. A Pécsi Galéria és a Zsolnay Kulturális Negyed kiállítótereiben számos kiállítás, művészeti esemény és koncert várja a látogatókat.

Orfű szállás panzió

Tettye és a mésztufa barlang

A Tettye Pécs egyik központi eleme, amely nem csak történelmi, hanem közéleti szempontból is igen fontos hely. Nem csak kilátói, történelmi várromja, hanem kiépített játszóterei, éttermek, kávézók, és a Havi-hegyen található templom teszi különlegessé!

A Tettyei Mésztufa-barlang egyedülálló geológiai képződmény, mely festői környezetet kínál minden látogató számára. Az évszázadok során a járatokat kibővítették, ezzel egy kisebbfajta labirintusrendszer alakult ki. Ezt követően igazi turista-attrakcióvá vált, egykor pedig a „pokol kapujaként” is emlegették a belsejében kifüggesztett hatalmas sárkányszobor miatt.

Orfű szállás panzió

Pintérkert 

 

A tettyei romok közelében található a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság központja, melynek épületét egy gyönyörű arborétum, a Pintér-kert öleli körül. A kertben több mint 30 védett növény él, mint például a szúrós csodabogyó vagy a pirítógyökér. Az év bármely szakában csodás élményt nyújtanak a növények, szobrok és szökőkutak a Pintérkert területén!

Orfű szállás panzió

Flóra-pihenő

 

A 19. században épült Flóra pihenő tökéletes helyszín a különleges képek készítéséhez. Kisebb túra után elérünk a pihenőhöz, amely nem csak csodás kilátást, hanem különleges ülőhelyet is biztosít az ideérkezőknek. A kilátóhoz egy fából készült hinta tartozik, melyről megcsodálhatjuk a panorámát és kilátás nyílik a közeli bányatóra is.

Orfű szállás panzió

Pécsi Állatkert és Akvárium-terrárium

 

Dél-Magyarország legvarázslatosabb állatkertje. A Mecsek oldalában található, gyönyörű és egyedi környezetben. 

A Pécsi Állatkertben nem csak a vadon élő állatok, hanem az édesvízi halak, kétéltűek és hüllők gazdag gyűjteménye tekinthető meg.

Orfű szállás panzió

Malomvölgyi-tó

 

A tó 2 km-re található Pécstől a Malomvölgyi arborétum természetvédelmi terület közepén. A terület kedvelt kirándulóhely és a horgászok körében is igen népszerű. A tavak körül mintegy hat kilométer hosszú sétaúthálózat található, melyek mentén kilátók, padok, tűzrakók, esőbeállók, futballpályák, ivó kutak és játszóterek találhatók.

A Malomvölgyi-tó vonzereje abban is rejlik, hogy könnyen megközelíthető a városból, hiszen csak rövid autóútra vagy kerékpártúrára van a városközponttól. A tó és környéke egyaránt ideális hely a kikapcsolódásra, a természet közelségére és a szabadidő aktív eltöltésére vágyóknak.

Orfű szállás panzió

Tüskésrét

 

A Tüskésréti-tó Pécs déli városrészében helyezkedik el, autóval és tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető. A tavon wakeboard pálya került kiépítésre, illetve a tó körül futópálya, strandröplabda pálya, valamint szabadtéri edzőpark várja a sportolni vágyókat! A pécsiek ezért előszeretettel használják sportolásra ezt a csodaszép környezetben fekvő tavat ahonnan szép kilátás nyílik a Mecsekre. A kutyussal érkező kirándulók számára pedig zárt kutyafuttató nyújt kikapcsolódási lehetőséget.

Tüskésrét ideális családosok számára is, hiszen egy két részből álló, minden igényt kielégítő játszótér, és egy kicsiknek és nagyoknak is alkalmas bringapark fogadja az idelátogatókat!

Orfű szállás panzió

Dombay-tó

 

A Dombay-tó egy kis mesterséges tó a Zengő oldalában, egy apró völgyben, mely fürdési célra is alkalmas. A tó kisebb turista központként szolgál, melyet hétvégi házak vesznek körül. Északra egy egykori vizimalom található, ahol gyakran kerülnek megrendezésre gyermektáborok. A tó tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető!

bottom of page