top of page

A 2024-es Mohácsi Busójárás Varázsa: Hagyomány és Ünnep

2024. február 8-13.

Régiónk egyik legnagyobb látványossága, és az egyik legtöbb látogatót számláló esemény a Mohácsi Busójárás, amelyet évről-évre a hagyományok tesznek felejthetetlenné!

Lássuk hát ennek az ünnepnek az érdekességeit és mindazt, hogy miért érdemes mindenképp ellátogatni februárban Mohácsra!

Ez az esemény, amely a magyar kultúra gazdag részét képezi, minden évben összehozza az embereket a vidámság, hagyományok és ünneplés jegyében.

Az esemény előtti napokban Mohács városa lassan feléled a tél csendjében. Az emberek színes, hagyományos jelmezekbe öltöznek, és a busók készülnek az ünnepi menetekre. A város hangulata tele van izgalommal és várakozással.





Busójárás: A Téli Száműzése

A Mohácsi busójárás a téli időszak búcsúztatásának egy hagyományos eseménye, amelyet immár évszázadok óta rendeznek meg. A rendezvény főszereplői a busók, hagyományos maskarás alakok, akik a hideg és sötét időszakot űzik el a vidámságukkal és zajongásukkal.


Érdekesség: A busók a régi hiedelmek szerint elűzik a hideget és a sötétséget, így segítve az új tavasz és a termékeny föld eljövetelét. Az esemény tehát nemcsak egy ünnep, hanem egyfajta télűző rítus is. Ám van egy olyan eredete is, mely szerint a 16.-17. században a törökök elűzése miatt alakult ki ez a népszokás.


Beöltözött, ünneplésre kész busók

mohácsi busók, beöltözött busók, busójárás, mohács, busó maszk
Mohácsi busók - kép forrása: turizmus.com

Az Ünnepi Menetek

A busójárás fő eseménye a hagyományos menetek során zajlik. A busók átvonulnak a városon, zenészek kíséretében, és a tömeg örömmel üdvözli őket. A menetek során látványos maskarás, busó ruhába bújt alakok, tánckarok és hagyományos népi elemek tűnnek fel, miközben a város utcái pezsgővé válnak az ünneplő tömegtől.


A busókat hagyományosan férfiak öltözik, és főként bő maszkokban és hagyományos öltözékben jelennek meg. A maszkok jellemzően félarcok, gyakran nagy orral és szakállal rendelkeznek, hogy ijesztőbbé tegyék a megjelenésüket. A busók általában hatalmas, zajos kereplőkkel rendelkeznek, és ezek segítenek a zajkeltésben. A hagyomány szerint minél hangosabb a zaj, annál hatékonyabban űzik el a hideget, és távol tartják vele a gonosz szellemeket.


Érdekesség: érdemes vigyázni, mert az utcát járva, a Busók húzkodják a nők haját, melynek célja, hogy hajuk minél hosszabbra nőjön!


Az eseménysorozat csúcspontja a keddi koporsóégetés, amely a tél elűzését szimbolizálja. Szintén igen látványos eleme a Busójárásnak.


A busójárás a közösségi együttlét, a hagyományőrzés és a vidámság jegyében zajlik.

Ellátogatna a Mohácsi Busójárásra? Pécs a tökéletes választás! Autóval csupán 25-30 perc autópályán.

Élvezze a Mohácsi Busójárást, és járja be Pécs történelmi belvárosát is, egy hosszúhétvége alatt! Erre a legjobb szállás alternatíva Pécsett a Fordan Hotel!


Foglalja le szállást a Mohácsi Busójárásra, mert szobáink száma korlátozott számban elérhető!

Ajánlatunk:

Elhelyezés standard szobában - reggelivel: 27.500 Ft / 2 fő / éj

Elhelyezés superior, vagy deluxe szobában félpanziós ellátással - 32.000 Ft / 2 fő / éj



42 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page